گزارش نشست

بررسی کاربردهای فناوری‌های نوین در صنعت پتروشیمی و با تمرکز بر تکمیل زنجیره

نمایشگاه ایران پلاست فرصتی منحصر به فرد در منطقه خاورمیانه است که آخرین رویدادها و توانمندی­‌های به روز صنعت پلیمر، پلاستیک و صنایع وابسته را در معرض نمایش و رقابت می­‌گذارد. نمایشگاه بین المللی ایران پلاست به دنبال فراهم کردن زمینه­‌ای برای رونق بازار صنایع پلاستیک داخلی و تسهیل روند بازاریابی جهانی و حضور این بخش از صنعت کشور در بازارهای جهانی است. این نمایشگاه از جمله بزرگترین رویدادهای صنعت پلاستیک در منطقه خاورمیانه به شمار می‌­رود و در بین نمایشگاه­‌های معتبر صنعت پلاستیک جهان طبقه‌­بندی می‌‌شود. این نمایشگاه 14 دوره موفق را پشت سر گذشته است و پانزدهمین دوره آن، از هجدهم تا بیست و یکم بهمن‌ماه سال 1400 با حضور ۴۲۰ مشارکت‌­کننده فعال داخلی و خارجی برگزار خواهد شد. شرکت دانش بازار سام در نظر دارد با همکاری دفتر توسعه صنایع پایین دستی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی، نشست بررسی کاربردهای فناوری نوین در صنعت پتروشیمی و با تمرکز بر تکمیل زنجیره را با حضور صاحب‌نظران این حوزه، برگزار کند. هدف از این نشست، بررسی موارد استفاده از فناوری‌های نوین مانند نانوتکنولوژی در صنعت پتروشیمی کشور، مشکلات و ارائه راهکارها در این حوزه است.
بررسی کاربردهای فناوری‌های نوین در صنعت پتروشیمی و با تمرکز بر تکمیل زنجیره

گزارش نشست

استفاده از فناوری‌های نوین به عنوان رویکرد جدیدی در تمام رشته‌های مهندسی مورد توجه قرار گرفته است. مطالعات انجام شده در دنیا نشان می‌دهد که مسیر توسعه فناوری و محصولات جدید با رویکردهای مختلف، در همه صنایع به خصوص در صنایع پایین‌دستی پتروشیمی در حال رشد است. فناوری‌های نوین در مهندسی شیمی مانند طراحی فرایندهای مختلف، بیوتکنولوژی و … می‌توانند در تولید محصولاتی مرغوب‌تر و با زمان و هزینه کمتر و همچنین آلودگی کمتر به صنایع یاری برسانند.

نشست «بررسی کاربردهای فناوری‌های نوین در صنعت پتروشیمی و با تمرکز بر تکمیل زنجیره» در نمایشگاه ایران‌پلاست و با حضور جناب آقای دکتر باقری، رییس هیئت مدیره شرکت پارسا پلیمر شریف، جناب آقای  مهندس زکایی، عضو هیات رییسه انجمن ملی پلاستیک و مدیرعامل شرکت پارسا پلیمر شریف و جناب آقای مهندس ربانی، مدیر توسعه هلدینگ دانا پلیمر برگزار شد. در ادامه خلاصه‌ای از آنچه در این نشست اتفاق افتاد، نوشته شده است.

تبدیل ایده به محصول:

هر سازمانی نیازمند به یک بخش ایده و نوآوری است که پایه اصلی آن شناخت صحیح و اساسی از بازار است. با برقراری ارتباط با بازارهای مختلف و شرکت‌های بزرگ و توسعه یافته و…، نیازهای مشتری شناسایی می­گردد و به جهت رفع این نیازها ایده‌هایی مطرح خواهند شد. در ادامه این روند ایده‌ها بررسی و می­توان برای سرمایه‌گذاری روی آنها تصمیم‌گیری کرد.

با شناخت درست و دقیق بازار و نیاز مشتری، پتروشیمی‌های بالادست نیز تمایل بیشتری برای همکاری خواهند داشت.

پیش‌بینی توسعه نوآوری در ایران:

با توجه به اینکه صنعت ایران، حداقل چهار پنج سالی از صنعت دنیا عقب است، می‌توان مانند یک پیشگو، صنعت آینده ایران را در سایر کشورها رصد کرد و سپس در ایران آن را بررسی نمود. در هر برهه از زمان یکسری مگاترندها در دنیا مطرح می‌شوند که رصد این مگاترندها می‌تواند در توسعه نوآوری و تولید محصول با ارزش افزوده بالا کمک کند. هر زمانی که یک روند جدید (مگاترند) در حال شکل‌گیری است، چندین راه‌حل برای آن مطرح می‌شود و نقطه عطف سازمان‌ها و شرکت‌ها این است که برای رسیدن به مگاترندها، روش‌های مختلف آن را شناسایی و ارزیابی کنند و پاسخ مناسب برای رسیدن به آن را پیدا کنند. با رصد بازار خارج و عقب بودن صنعت در ایران، می‌توان به راحتی در مسیر قرار گرفت. همچنین رصد بازار خارج باعث کاهش درصد ریسک شده و اطمینان خاطر بیشتری برای ورود به مسیر برای سازمان‌ها و شرکت‌ها ایجاد می‌کند.

افزایش فناوری در محصولات:

نوآوری با هدف اقتصادی کردن، افزایش کشش بازار و تعامل مشتری انجام می‌شود و می‌توان گفت که در واقع موارد ذکر شده نیروی محرک نوآوری هستند. در زنجیره تولید اگر قرار باشد موتور پیشران فقط بر مبنای رانت، خرید خوراک ارزان، بازارسازی، ایجاد رقابت کاذب و .. باشد، فناوری و نوآوری هیچ جایگاهی در زنجیره نخواهد داشت اما فناوری در صورتی رشد می‌کند که سودآوری اصلی از خود فناوری باشد.

اگر مراحل یک زنجیره به ترتیب شناسایی شود و قیمت محصول در هر مرحله مشخص گردد، می‌توان ارزش افزوده‌ای که محصول در هر مرحله بدست می‌آورد را پیش­بینی نمود. در صورتی که در زنجیره مسیرهای موازی غلط وجود نداشته باشد، نوآوری می­تواند رکن اصلی زنجیره شود و افراد به سمت نوآوری حرکت کنند.

مشتری و بازار است که شرکت‌ها را مجبور و تشویق می‌کنند تا فناوری را توسعه دهند. بازار و مشتری در صورتی که تقاضای افزایش فناوری را داشته باشند، تولیدکننده نیز فناوری محصول را افزایش می‌دهد.

نقش انجمن پلیمر در راستای توسعه فناوری و نوآوری:

انجمن می‌تواند یک هم‌صدایی برای صنایع تکمیلی و در تعامل با صنایع بالادستی ایجاد کند تا بدین ترتیب بازی سود بر مبنای رقابت را متعادل کنند و با فعالیت‌هایشان بدنه صنعت تکمیلی را با فناوری‌های نوین آشنا کنند.

چالش‌های موجود در بکارگیری فناوری‌های نوین در صنعت پتروشیمی:

زنجیره ارزش مانند یک پازل است که برخی تکه‌های آن وجود دارند و برخی وجود ندارند، برخی دیگر ناقص و یا جابجا هستند. در چنین شرایطی تکمیل پازل امکان­پذیر نیست.

بزرگترین چالش موجود، بلوغ بازار و بلوغ مخاطب در محصولات فناورانه است. بازار و مخاطب معمولا نسبت به فناوری آگاهی ندارند و به دلیل همین ناآگاهی، محصول فناورانه را پس می‌زنند. همچنین بازار هدف، مشتری و تولیدکننده زبان مشترکی ندارند و نمی‌توانند حرف یکدیگر را متوجه شوند.

برای رفع مشکلات موجود در صنایع کشور باید نگاه کلان به صنعت داشت و بازار را توسعه داد. برای توسعه بازار نیاز است تا ابتدا فرهنگ توسعه وجود داشته باشد. برای مثال در ایران مالکیت معنوی ارزشی ندارد و یا خیلی از قوانین یکدیگر را نقض می‌کنند که همین نشان‌دهنده نداشتن نگاه کلان است. عدم تطابق قوانین به دلیل این است که قوانین با این دید وضع شده‌اند تا مچ خلافکاران گرفته شود نه اینکه قانون باعث هموار شدن راه شود.

یکی دیگر از چالش‌هایی که در این حوزه وجود دارد، نیروی انسانی در رشته پلیمر است که معمولا افراد انگیزه ندارند و همچنین سازمان‌ها نگاه سودآوری داشته و معمولا از نیروی انسانی تازه کار استفاده نمی‌کنند.

همانطور که پیش‌تر اشاره شد، برخی تولیدکنندگان با سهمیه و رانت، خوراک ارزان‌تر تهیه می‌کنند و رقابت به سمت قیمت کشیده می‌شود نه فناوری که همین موضوع چالشی جدی را در صنایع به وجود آورده است.

ورود به بازارهای صادراتی:

اکثرا شرکت‌ها نگاه سودآوری به بازارهای صادراتی دارند و در کل ترجیح می‌دهند سود نکنند تا اینکه کم سود کنند. در حالیکه با ورود به بازارهای صادراتی، با چالش‌ها و ایده‌های جدیدی روبرو می‌شوند. متاسفانه در ایران کار تیمی به ندرت انجام می‌شود و تا زمانی که نتوان در ایران کاری را تیمی انجام داد، نمی‌توان برای همکاری مشترک وارد بازارهای بین‌المللی شد. شرکت‌ها باید ریسک‌های خود را کنترل کنند و بتوانند ریسک همکاری مشترک را بپذیرند، زیرا همکاری مشترک به توسعه فناوری کمک بسیاری می‌کند.

برخی مطالعات انجام شده در حوزۀ فناوری‌های نوین در صنایع پایین‌دستی پتروشیمی توسط سام

  • مطالعات بازار کاربرد نانو مواد در لوازم خانگی پلیمری
  • مطالعات بازار کاربرد فناوری‌های نوین در شوینده‌ها
  • مطالعات بازار کاربرد نانو مواد در مستربچ و کامپاندها
  • امکان‌سنجی تولید مستربچ‌های آنتی UV
  • مطالعات بازار کاربرد فناوری نانو در لوازم خانگی
  • مطالعات بازار رنگ‌های نانویی ضد خزه (کاربری در نفت و گاز)
این مطلب را با دیگران به اشتراک گذارید
تیم محتوای سام

تیم محتوای سام

تیم محتوای سام از فروردین 1400 و با هدف خدمت‌رسانی در انتشار موثرتر دستاوردها و رویدادهای سام شروع به فعالیت کرد. اعضای این تیم را برگزیده‌ای از همکاران دپارتمان‌های مختلف تشکیل داده است که علاقمند به تامین محتوای تخصصی در حوزه‌های نوآوری و مدیریت هستند.