چه تفاوتی بین استارت‌آپ و کسب‌وکار وجود دارد؟

STRTUP-VS-BSNESS720

وقتی نام یک کارآفرین را در حال گام نهادن در مسیر تازه‌ای به سمت یک حوزه خاص می‌شنویم، اغلب نمی‌دانیم نام آن مسیر را استارتاپ بگذاریم یا کسب و کار و شاید هر دو مفاهیم را مشابه در نظر می‌گیریم. این روزها استفاده از اصطلاح استارتاپ به طور تصاعدی رشد کرده است و جامعه و مردم علاقه بسیاری به آن نشان داده‌اند. مطمئنا این دو مفهوم اشتراکات زیادی دارند اما تفاوت‌های اساسی بین آنها وجود دارد که در این مقاله قصد داریم به آنها اشاره کنیم.

استارت‌آپ به چه معناست؟

دیکشنری وبستر، کلمه استارتاپ را به عنوان کسب و کاری جدید تعریف کرده و معتقد است که این کلمه از سال 1845 در متون انگلیسی وجود داشته است. در منابع مختلف تعاریف مختلفی وجود از استارتاپ وجود دارد که همگی بر مبانی مشترکی تاکید دارند. به طور کلی یک شرکت نوپا و جوان که با هدف توسعه محصول یا خدماتی منحصر به فرد، مراحل اولیه خود را طی می‌نماید، یک استارتاپ است. محصول (یا خدمتی) که در بازار نبوده و استفاده از آن چشم‌انداز جدیدتری به بازار اضافه خواهد کرد.

کسب‌وکار به چه معناست؟

کسب و کارهای کوچک که عمدتا با استارتاپ اشتباه گرفته می‌شوند، شرکت‌های محدودی هستند که از منظر سرمایه‌گذاری، حجم فروش و ارائه خدمات و نیروی کار سایز و اندازه کوچکی دارند، اما نقش حیاتی در ثبات اقتصادی کشور دارند.

تفاوت‌های کلیدی و مهم بین «استارت‌آپ» و «کسب و کار»

  • نوآوری :

استارتاپ‌ها ذاتاً برای تولید و خلق نوآوری با ویژگی‌های جدید یا پیشرفتی محصول در یک زمینه (محصول یا خدمت) در بازار طراحی شده‌اند. آنها طراحی شده‌اند تا رشدی سریع و تقریبا بی نقص را در پیش بگیرند و با تلاش در همین راستا سرمایه‌گذاران بیشتری را جذب کنند و بتوانند در سطوح مختلف در مسیر توسعه سرمایه‌گذاری گام بردارند. در عین حال، کسب و کارها هم به شکل متفاوتی از استارتاپ‌ها بر رشد با سرعت ایده‌آل، ایجاد درآمد ثابت و کاهش هزینه‌ها متمرکز هستند.

  • تامین مالی :

یکی از تفاوت‌های اساسی دو مفهوم استارتاپ و کسب و کار در تامین مسائل مالی می‌باشد. در اغلب موارد، شرکت‌های سرمایه‌گذار خطرپذیر که از ریسک کردن هراسی ندارند، از استارتاپ‌ها حمایت می‌کنند و از کارآفرین می‌خواهند که نشانه‌های رشد و شاخص‌هایی که نشان‌دهنده تقویت ارزش استارتاپ، پس از سرمایه‌گذاری است را برای آنها بیان کرده و همواره آن را رصد کنند.

یک استارتاپ به هنگام به اشتراک گذاشتن ایده خود با یک شرکت سرمایه‌گذاری، باید ایده تجاری را ارائه دهد که نشان دهد چگونه می‌توانند به رشد دست یابند و همواره ارزش استارتاپ را در بازار افزایش دهند.

این در حالی است که کسب و کارها با سرمایه‌گذاران غول پیکر سر و کار ندارند و بخش بزرگی از بودجه خود را از بانک‌ها یا دیگر مراکز وام‌دهنده تامین می‌کنند.

  • ریسک :

همانطور که در بالا اشاره شد، تعاریف متعددی برای استارتاپ وجود دارد که نقاط مشترکی با یکدیگر دارند. به طور مثال، اریک ریس در کتاب Lean Startup که با عنوان “نوپای ناب” به فارسی ترجمه شده است، تعریف استارتاپ را این چنین بیان می‌کند:

 “استارتاپ نهادی انسانی است که برای ارائه محصول یا خدمتی جدید در شرایطی که ابهام بالایی وجود دارد به وجود آمده است.”

اریک ریس در این کتاب تأکید دارد که استارتاپ یک “نهاد یا Institution” است! نه یک محصول یا خدمت خاص. به عبارت دیگر، استارتاپ نگاهی فراتر از محصول یا خدمت داشته و دائما در پی رشد و کشف قلمروهای تازه است. در نتیجه، احتمالا قابل تشخیص است که میزان ریسک در استارتاپ‌ها بیشتر از کسب و کارها است. به طور کلی، برای رسیدن به محصول یا خدمتی جدید و نو به زمان و تلاش بسیار زیادی نیاز است، درحالی‌که کسب و کارها لزوما به دنبال توسعه و نوآوری نیستند.

  • نرخ رشد:

مطابق با تعریف استارتاپ از زبان مرکز کسب و کارهای کوچک آمریکا یا USSBA، استارتاپ‌ها کسب و کارهایی هستند که دو ویژگی دارند. اول آنکه حول محور تکنولوژی تشکیل شده‌اند و دیگر آنکه پتانسیل رشد بسیار بالایی دارند. 

اما نکته حائز اهمیت آن است که عموما در استارتاپ‌ها باید صبورتر بود، زیرا پس از گذشت چند سال از عمر آن، در مسیر شکوفایی قرار می‌گیرد و موفقیتش در طول زمان اندازه‌گیری می‌شود، درحالی‌که در کسب و کارها سرعت رشد بالاتر است اما پس از مدتی به سطحی تقریبا ثابت خواهند رسید.

مرکز USSBA تاکید دارد که پتانسیل رشد بالای استارتاپ‌ها باعث می‌شود که استارتاپ‌ها دغدغه‌ تامین مالی هم داشته باشند و بیشتر از کسب و کارها به دنبال سرمایه‌گذار و جذب پول باشند؛ علت این موضوع آن است که بنیان‌گذاران استارتاپ‌ها معمولا معتقدند که با جذب سرمایه‌گذار قادرند با سرعت بالاتری، سهم بیشتری از بازار بالقوه خود را به دست آورده و بالفعل کنند.

  • سود :

برای یک استارتاپ، ممکن است ماه‌ها و سال‌ها طول کشد تا با مصرف‌کنندگان زیادی که می‌توانند از محصول آن بهره‌مند شوند، رشد کند. پس از محقق شدن این امر، استارتاپ شکوفا خواهد شد درحالی‌که کسب و کار از همان روزهای ابتدایی بر کسب درآمد و حصول سود سازمان خود تاکید می‌کند.

این مطلب را با دیگران به اشتراک گذارید
تیم محتوای سام

تیم محتوای سام

تیم محتوای سام از فروردین 1400 و با هدف خدمت‌رسانی در انتشار موثرتر دستاوردها و رویدادهای سام شروع به فعالیت کرد. اعضای این تیم را برگزیده‌ای از همکاران دپارتمان‌های مختلف تشکیل داده است که علاقمند به تامین محتوای تخصصی در حوزه‌های نوآوری و مدیریت هستند.